Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Το μεσοπρόθεσμο δεν πρέπει να περάσει

Η 15η Ιούνη θα παραμείνει χαραγμένη στην μνήμη του Ελληνικού λαού σαν την ημέρα όπου ο λαϊκός παράγοντας, οι μαζικές διαδηλώσεις, το κίνημα των πλατειών, παρέλυσε την κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα, έβαλε την σφραγίδα του στις επερχόμενες πολιτικές εξελίξεις.


Η κυβέρνηση αντί να αφουγκρασθεί τα αιτήματα των εκατοντάδων χιλιάδων διαδηλωτών, έστρεψε το ενδιαφέρον της στην αναζήτηση της επίσημης συναίνεσης, μέσα από συμμαχικό κυβερνητικό σχήμα, στις ήδη συναινούντες στις πολιτικές της, πολιτικές δυνάμεις. Λες και το πρόβλημα των διαδηλωτών ήταν το πόσα κόμματα θα συνεχίσουν την λεηλασία του εισοδήματός του και των δικαιωμάτων και όχι αυτές καθαυτές οι πολιτικές που ακολουθούνται και έχουν οδηγήσει στην σημερινή κατάσταση.

Η επιλογή του ανασχηματισμού σκοπό έχει να κερδηθεί χρόνος από μια παραπαίουσα κυβέρνηση που μοναδικό στόχο έχει την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της τρόϊκας και των εγχώριων μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, των τραπεζιτών και των χρηματιστών, προσπαθώντας να καλλιεργήσει ένα αίσθημα αναμονής και προσμονής σε μερίδα του εξεγερμένου λαού.

Αλλά πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις, ο δεινός ρήτωρ και νέος τσάρος της οικονομίας κος Βενιζέλος, αποκάλυψε τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης. ΄Oχι μόνο καμία αλλαγή πολιτικής αλλά και ανάκληση όποιων ανώδυνων βελτιώσεων είχε κάνει ο προκάτοχός του, κάτω από την λαϊκή αντίδραση και καθαρά για επικοινωνιακούς λόγους.

Όσο αποτυγχάνουν τα μνημόνια τόσο επιζητούνται νέα μέτρα σε βάρος των εργαζόμενων και των λαϊκών στρωμάτων. Νέα φορολογικά βάρη και νέα καταστρατήγηση και αφαίρεση δικαιωμάτων:

- Μείωση του αφορολόγητου από 12.000 σε 8.000. Πρακτικά σημαίνει ότι και οι εργαζόμενοι των 600 θα πληρώνουν φόρο.
- Νέος φορολογικός συντελεστής 10% για εισοδήματα από 8.000 έως 12.000.
- Έκτακτη εισφορά ως εξής: Για εισοδήματα έως 20.000 1%
Από 20.000 έως 50.000 2%
Από 50.000 έως 100.000 3%
Από 100.000 και άνω 4%
Η εισφορά αυτή δεν θα καταβάλλεται κλιμακωτά αλλά στο σύνολο του εισοδήματος.
- Αύξηση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης με στόχο την σταδιακή εξίσωση με το πετρέλαιο κίνησης μέχρι το 2013
- Αύξηση του ΦΠΑ στα είδη εστίασης στο 23%
- Αύξηση τελών κυκλοφορίας 10%

Η καταστροφική πορεία που ακολουθείται ομολογείται από το ίδιο το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και τους στόχους που θέτει και είναι οι εξής:
- Οι έμμεσοι φόροι από 30,7 δις το 2011 θα αυξηθούν κατά 5 δις μέχρι το 2015 και θα εκτιναχθούν στα 35,6 δις. Πλήρης ισοπέδωση του λαού.
- Οι τόκοι που πληρώνουμε σήμερα ανέρχονται στο 6,9 του ΑΕΠ και το 2015 θα φτάσουν στο 9,8 του ΑΕΠ. Δηλαδή σώζουνε την Ελλάδα ανεβάζοντας τους τόκους.
- Οι κουτσουρεμένες δαπάνες για την υγεία και την παιδεία θα έχουν μειωθεί το 2015 κατά 14% και 12% αντίστοιχα. Δηλαδή λουκέτα στα νοσοκομεία και στα σχολεία.
- Και το πιο σημαντικό. Σήμερα το χρέος υπολογίζεται στα 350 δις Ευρώ. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του μεσοπρόθεσμου αν δεν πάνε καλά τα πράγματα, δηλαδή δεν ξεπουλήσουμε όλα τα «ασημικά μας» τότε το χρέος θα φτάσει το 2015 στα 401 δις. Αν όλα πάνε καλά, δηλαδή ξεπουλήσουμε το πλούτο της χώρας μας τότε το χρέος θα φτάσει στα 351,4 δις. Δηλαδή όσο είναι σήμερα. Αυτό και αν είναι σωτηρία για την χώρα μας. Αυτό που μένει μετά από όλα αυτά είναι η εξαθλίωση του λαού και των εργαζόμενων. Ύστερα θα μας καλέσουμε σε νέα μέτρα γιατί το χρέος παραμένει ψηλό.

Είναι ολοφάνερο ότι τα μέτρα δεν παίρνονται για να μειώσουμε τα ελλείμματα και το χρέος.
Τα μέτρα παίρνονται για να σωθούν οι ξένες και οι Ελληνικές τράπεζες. Για να σωθεί το Ευρώ και τα συμφέροντα των μεγάλων ευρωπαϊκών κρατών.
Τα μέτρα παίρνονται γιατί οι δυνάμεις που τα υποστηρίζουν επιδιώκουν την δημιουργία ενός φτηνού και ανασφαλούς εργατικού δυναμικού.
Τα μέτρα παίρνονται για να ξεπουλήσουμε ακόμα και τον ήλιο της χώρας μας όπως είπε ο Σόϊμπλε.

Το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που θα ακολουθηθεί από νέο μνημόνιο και νέο δάνειο δεν πρέπει να περάσει. Και ο λαός, οι εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές του Συντάγματος έχουν δείξει ότι μπορούν να έχουν νίκες.
Οι μεγαλειώδης καθημερινές κινητοποιήσεις με την κορύφωση τους στην 48ωρη απεργία της 28 και 29 Ιούνη και την περικύκλωση της Βουλής μπορούν να γίνουν ο καταλύτης για μια σημαντική νίκη των εργαζόμενων και του λαού.

Κανείς δεν πρέπει να έχει αυταπάτες για την ουσία και τους στόχους αυτής της πολιτικής.
Κανείς δεν πρέπει να ελπίζει ότι με το φόβο και την υποταγή μπορεί να αποφύγει τις συνέπειες των μέτρων.
Κανείς δεν πρέπει να ελπίζει ότι ο εργοδότης δεν θα εκμεταλλευτεί τους αντεργατικούς νόμους και ότι θα μείνει στο απυρόβλητο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: