Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Απολύσεις στην DHL-EAT

08.11.10
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή απόφαση της εταιρείας DHL να μειώσει το προσωπικό της κατά 60 άτομα, που ισοδυναμεί με το 20% περίπου του συνόλου των εργαζόμενων.

Η απόφαση αυτή που δικαιολογείται με κάποια ασαφή οικονομική δυσκολία της εταιρείας, όπως διατείνεται, , δείχνει ότι στην διεύθυνσή της περισσεύει ή έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας και η αντεργατική συμπεριφορά. Αποδεικνύει ότι οι εργαζόμενοι λογίζονται σαν άψυχοι αριθμοί και όχι ανθρώπινες υπάρξεις που παράγουν τα κέρδη της εταιρείας, ζούνε από αυτή τη δουλειά και καλύπτουν τις προσωπικές και οικογενειακές τους ανάγκες.

Η εταιρεία με την ανακοίνωσή της απέδειξε την σκοπιμότητα των αποφάσεων της. Η οικονομική κρίση χρησιμοποιείται σαν το άλλοθι για την προώθηση των πάγιων επιδιώξεων των εργοδοτών για κατάργηση της στοιχειώδους εργασιακής προστασίας, την μείωση των εισοδημάτων, την δημιουργία ενός περιβάλλοντος ανασφάλειας και φόβου, όπου οι εργαζόμενοι πρέπει να υποκύπτουν στις επιδιώξεις της εργοδοσίας προκειμένου να εξασφαλίσουν μια κουτσουρεμένη θέση εργασίας. Τελική επιδίωξη, όπως αποδεικνύεται και από την ανακοίνωση της εταιρείας είναι η μεγιστοποίηση της εκμετάλλευσης και του κέρδους.

Οι Σύλλογοί μας καταγγέλλουν αυτή την συμπεριφορά και δηλώνουν ότι είναι αντίθετοι σε οποιαδήποτε απόλυση εργαζόμενου. Δεν διαπραγματευόμαστε την μείωση των θέσεων εργασίας, την στιγμή που η εταιρεία με τα ίδια επιχειρήματα έχει μειώσει το προσωπικό κατά 150 άτομα μέσα στα δύο τελευταία χρόνια.

Οι Σύλλογοί μας θα πάρουν όλα τα απαραίτητα συνδικαλιστικά και νομικά μέτρα για την αντιμετώπιση της απαράδεκτης απόφασης της εταιρείας. Έχει ενημερώσει τα υπερκείμενα συνδικαλιστικά όργανα ΓΣΕΕ, ΕΚΑ, ΟΙΥΕ, ΟΠΑΜ καθώς επίσης το Υπουργείο Εργασίας και τον τύπο.

Καλούμε τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν, να ενισχύσουν και να εμπιστευτούν τις δυνατότητες που έχουν οι ίδιοι και τα σωματεία. Συλλογικά, συγκροτημένα και αγωνιστικά θα αντιμετωπίσουμε την απόφαση της εταιρείας. Πρώτο βήμα είναι η μαζική παρουσία στην Γενική Συνέλευση των εργαζόμενων στην DHL και την ΕΑΤ το Σάββατο 13.11.10 στο Ξενοδοχείο ΕΜΜΑΝΤΙΝΑ στις 10.00. Θα είναι η πρώτη δυναμική απάντηση των εργαζόμενων. Έχουμε την δύναμη να αντιμετωπίσουμε τις επιδιωκόμενες απολύσεις και να εξασφαλίσουμε το μέλλον της εργασίας μας.