Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2012

Διαπραγμάτευση ΣΣΕ 2012-Η συσπείρωση των εργαζόμενων απαιτεί ξεκάθαρο τοπίο


Κλίμα ανησυχίας έχει αρχίσει να διαμορφώνεται στον χώρο των ΞΑΕ, σχετικά με την πορεία διαπραγμάτευσης της ΣΣΕ 2012 και προέρχεται από δύο μεριές. Η μία είναι η πλευρά της εργοδοσίας η οποία προσπαθεί να καλλιεργήσει την αντίληψη ότι το μέλλον της ΣΣΕ εξαρτάται από τις όποιες επιλογές της και η άλλη μεριά, από κάποιους συναδέλφους του κλάδου, εκλεγμένους συνδικαλιστές η μη και κάποιους κακοπροαίρετους που μέσα από ανακρίβειες λόγω άγνοιας, η προσωπικές ιδιοτελείς σκοπιμότητες "ενημερώνουν" με κάθε είδους πληροφορίες η εκτιμήσεις, τους εργαζόμενους.
Ο Σύλλογός μας με την μέχρι σήμερα πάγια τακτική του, προσπαθεί να ενημερώνει τους εργαζόμενους με ταχύτητα, σοβαρότητα, ακρίβεια και έλεγχο των πληροφοριών. Η έγγραφη ενημέρωση δεσμεύει το Σύλλογο για την ακρίβεια των τοποθετήσεων του αλλά  συγχρόνως αναλαμβάνει και την ευθύνη των δημοσιεύσεων του. Έτσι λοιπόν και σήμερα θα προσπαθήσουμε να αποκαταστήσουμε ορισμένες έννοιες και να απαντήσουμε  σε ανακρίβειες, λασπολογίες και ύποπτες επιθέσεις που γίνονται στο Σύλλογο.
-Σχετικά με την έννοια της καταγγελίας της ΣΣΕ. Η τακτική αυτή ακολουθείται συνήθως όταν λήγει η χρονική ισχύς μιας ΣΣΕ και ξεκινάει η διαδικασία σύναψης νέας. Μέχρι τώρα η διαδικασία αυτή ακολουθιώταν από την μεριά των εργαζόμενων, δηλ. των συνδικάτων. Η ΓΣΕΕ π.χ. ακολουθεί πάγια αυτή την τακτική της καταγγελίας και καλεί τις εργοδότες σε διαπραγματεύσεις για την νέα ΣΣΕ. Στον κλάδο των ΞΑΕ μέχρι σήμερα ακολουθιώταν η διαδικασία της πρόσκλησης, εκ μέρους της ΟΠΑΜ, της εργοδοτικής οργάνωσης AOFA, για συνομιλίες με στόχο την υπογραφή της νέας ΣΣΕ, χωρίς την προηγούμενη καταγγελία της. Αυτό που άλλαξε φέτος είναι το γεγονός ότι, αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, την πρωτοβουλία για την καταγγελία της ΣΣΕ την έχει η AOFA. Την  σκοπιμότητα αυτής της ενέργειας την εξηγήσαμε στο προηγούμενο άρθρο. Αυτή λοιπόν η καταγγελία, με κανένα τρόπο δεν σημαίνει ότι καταργεί αυτόματα τη ΣΣΕ. Διότι τη καταγγελία ακολουθεί η διαδικασία των διαπραγματεύσεων για σύναψη νέας ΣΣΕ, ανεξαρτήτως περιεχομένου.
-Η ανησυχία λοιπόν έχει προέλθει από τις "πληροφορίες" κάποιων που αγνοούν αυτές τις διαδικασίες και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα επίσης και η "πληροφορία" ότι η AOFA κατάργησε την σύμβαση. Αν ήταν τόσο εύκολο, με μια μονομερή απόφαση, να καταργούνται οι ΣΣΕ, τότε, σήμερα δεν θα υπήρχε καμία. Επίσης οι εργαζόμενοι στις ΞΑΕ πρέπει να γνωρίζουν ότι οι διαδικασία των διαπραγματεύσεων δεν έχει ξεκινήσει ακόμα.
-Αν όμως αυτή η παραπληροφόρηση προέρχεται από συναδέλφους που δεν είναι καλά ενημερωμένοι η αγνοούν βασικές συνδικαλιστικές διαδικασίες, η άλλη παραπληροφόρηση που προέρχεται από κάποια στελέχη εταιρειών, είναι ύποπτη και επικίνδυνη. Προέρχεται από κάποιους οι οποίοι προσπαθούν να εξασφαλίσουν τα προσωπικά ιδιοτελή τους συμφέροντα με αντάλλαγμα  την ομηρία των υπόλοιπων εργαζόμενων όχι μόνο των εταιρειών τους αλλά και του υπόλοιπου κλάδου. Είναι όλοι αυτοί που στις κατά καιρούς δυσκολίες του κλάδου πρωτοστατούσαν στην εξυπηρέτηση των εργοδοτικών επιδιώξεων με το αζημίωτο. Στόχος τους λοιπόν αυτή τη φορά είναι η αξιοποίηση της ανασφάλειας που επικρατεί στους εργαζόμενους από την γενικότερη πολιτική κατάσταση, από την ένταση της τρομοκρατίας και της αβεβαιότητας για το μέλλον τους για να πετύχουν την υποταγή τους στις επιδιώξεις εργοδοτών που είναι η τροποποίηση προς το χειρότερο της ΣΣΕ μέσα από επιχειρησιακές συμβάσεις, ανεξάρτητα του αποτελέσματος της διαπραγμάτευσης της ΟΠΑΜ με την AOFA. Αυτοί δηλ. υποσκάπτουν, πριν καν ξεκινήσουν, τις δυνατότητες υπογραφής νέας ΣΣΕ. Είναι οι ευνοημένοι  του κλάδου, που αφού ευεργετήθηκαν από τους αγώνες των υπολοίπων εργαζόμενων, τώρα στρέφονται εναντίον τους. ΘΑΥΜΑΣΤΕ ΤΟΥΣ.
-Εμπόδιο σε αυτές τους τις επιδιώξεις είναι όσοι εργαζόμενοι δεν παζαρεύουν την αξιοπρέπεια τους, επιμένουν να σέβονται τους αγώνες που έχουν δοθεί στο παρελθόν, αντιστέκονται στις επιδιώξεις των εργοδοτών και δεν χαραμίζουν το μέλλον τους για την εξυπηρέτηση της ιδιοτέλειας κάποιων. Εμπόδιο βέβαια είναι και ο Σύλλογός μας, που αντιπροσωπεύει περίπου τον μισό κλάδο, και εξακολουθεί να στέκεται εμπόδιο σε αυτές τις επιδιώξεις, όπως κάνει χρόνια τώρα. Γιαυτό και δέχεται μια χυδαία και προβοκατόρικη επίθεση, με περιεχόμενο την πολιτική στοχοποίηση και την προσπάθεια διχασμού των εργαζόμενων με βάση τις πολιτικές τους προτιμήσεις και όχι την ενότητα τους στην βάση των κοινών συμφερόντων, τα ψέματα σχετικά με την  σύνθεση των μελών του -αν δηλαδή αντιπροσωπεύει αεροπορικές εταιρείες μόνο, πράγμα που το γνωρίζουν πολύ καλά γιατί και το μητρώο μελών αλλά και το καταστατικό μας βρίσκεται κατατεθημένο στην ΟΠΑΜ και δεν θα μπορούσε το σωματείο μας να συμμετάσχει στα όργανα της αν δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις του καταστατικού της ΟΠΑΜ -έως και το ότι μέλος του ΔΣ έχει μηνυθεί για χειροδικία!!!!!! Φτάσανε στο σημείο να παραπλανούν εργοδότες ότι έχει προγραμματισθεί απεργία για την επόμενη βδομάδα!!!!!! Με τέτοιες μεθόδους και επιχειρήματα προσπαθούν να αποτρέψουν εργαζόμενους από την ένταξή τους στον Σύλλογο, την αποχώρηση άλλων από αυτόν  και  την προτροπή τους για ένταξη σε  άλλο Σύλλογο που θεωρείται πιο "βολικός" για τους εργοδότες. Δεν κρύβουν, αλλά αντίθετα το διαδίδουν ξεδιάντροπα, ότι μέσα από τον Σύλλογό μας δεν μπορούν εύκολα οι εργοδότες να περάσουν επιχειρησιακή σύμβαση. Γιατί αυτό είναι ο στόχος τους.Αν λοιπόν οι εργαζόμενοι θέλουν να χάσουν ότι έχουν κατακτήσει μέχρι τώρα, δεν έχουν παρά να τους ακολουθήσουν. Τώρα οι μάσκες πέφτουν.Παραδέχονται με τα επιχειρήματα τους ότι η ύπαρξη της ΣΣΕ μέχρι σήμερα οφείλεται σε όλους αυτούς που δεν παζάρεψαν την κατάργηση της. Θέλουμε όμως να τους προειδοποιήσουμε για άλλη μια φορά.
-ΤΟΥΣ  ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ.
-ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΖΕΙ ΤΕΤΟΙΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ.
-ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΟΙΟΥΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ.
-ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΕΝΟΧΛΕΙ ΤΗΝ AOFA Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΚΑΙ Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ.
ΜΗΝ ΜΑΣ ΑΝΑΓΚΑΣΟΥΝ ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΕΠΩΝΥΜΑ.
-Εμείς σε αντίθεση με όλους αυτούς, τις αφετηρίες που ξεκινούν και τις σκοπιμότητες που εξυπηρετούν, ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΜΑΣ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΔΥΣΚΟΛΗ ΣΤΙΓΜΗ και θα προσφέρουμε όλες μας τις δυνάμεις για να έχει ένα θετικό αποτέλεσμα αυτή η δύσκολη πορεία της ΣΣΕ. Το μέτωπο το δικό μας είναι στραμμένο ενάντια στην πηγή των προβλημάτων, σε αυτούς που εξυπηρετούνται από τις αντεργατικές πολιτικές και η προσπάθεια μας αποβλέπει στην προστασία των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των συναδέλφων. Τους υπόλοιπους τους αφήνουμε στην κρίση σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: