Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2008

Δελτίο τύπου

Αθήνα 20/11/08


ΔΕ ΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πρωτεργάτης στην εφαρμογή νέων αντεργατικών μοντέλων εργασιακών σχέσεων η Lufthansa

Η Lufthansa, ένας από τους μεγαλύτερους αερομεταφορείς παγκοσμίως, ηγέτης της αεροπορικής συμμαχίας star alliance, με τα τεράστια κέρδη το 2007 και 2008, με τις εξαγορές άλλων εταιρειών και την συνεχή ανανέωση του στόλου της, ανέλαβε στην χώρα μας τον ηγετικό ρόλο για βάναυση αλλαγή των εργασιακών σχέσεων και την εφαρμογή νέων εργασιακών μοντέλων.

Παραβιάζοντας και καταστρατηγώντας τη Συλλογική Σύμβαση των Ξένων Αεροπορικών Εταιρειών, προωθεί την δημιουργία μικτού προσωπικού-εργαζόμενοι της Lufthansa και εργαζόμενοι της Goldair handling- στο τμήμα κρατήσεων και εκδόσεων στο αεροδρόμιο των Σπάτων. Στον ίδιο χώρο, δηλαδή, εργασίας, στο ίδιο αντικείμενο εργασίας και για την ίδια εταιρεία, θα εργάζονται εργαζόμενοι που ανήκουν σε άλλη εταιρεία με άλλο εργασιακό και ασφαλιστικό καθεστώς, κατά παράβαση της Ελληνικής αλλά και της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας που κατοχυρώνουν την ίση μεταχείριση, την ισότητα των όρων εργασίας για ίση αμοιβή σε ίση εργασία. Απώτερος στόχος είναι η κατάργηση της Συλλογικής σύμβασης μέσω της αντικατάστασης των εργαζόμενων στις Ξένες εταιρείες με αυτούς των εταιρειών επίγειας εξυπηρέτησης.

Χρησιμοποιεί προσχηματικά την διαδικασία διαλόγου με τον Σύλλογο και απορρίπτει πριν καν συζητήσει εναλλακτικές προτάσεις τις οποίες η ίδια ζήτησε. Συγχρόνως προχωράει στην εφαρμογή του σχεδίου της επιβάλλοντας την αλλαγή του τόπου παροχής εργασίας σε εργαζόμενους που εργάζονται για σχεδόν είκοσι χρόνια στο αεροδρόμιο, προχωρώντας έτσι στην μείωση των αποδοχών και στην βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας τους, η κάτω από πιέσεις προσπαθεί να εξασφαλίσει «εθελοντές» στο εγχείρημά της.

Δηλώνει ξεδιάντροπα ότι θεωρεί το συγκεκριμένο μοντέλο εργασιακών σχέσεων σαν πιλότο για όλες τις αεροπορικές εταιρείες, δίνοντας με αυτό τον τρόπο το στίγμα των προθέσεών όλων των εταιρειών, μιας και η Lufthansa ηγείται της εργοδοτικής οργάνωσης.

Ο Σύλλογός μας καταγγέλλει την συγκεκριμένη αντεργατική τακτική της Lufthansa .
Δηλώνει:
- την αντίθεσή του σε επιλογές που δημιουργούν ένα βάρβαρο εργασιακό καθεστώς σε μια παγκόσμια συγκυρία όπου απαιτείται η μεγαλύτερη δυνατή προστασία των εργαζόμενων.
-Θα χρησιμοποιήσει όλα τα συνδικαλιστικά και νομικά μέσα για την αποτροπή του συγκεκριμένου εγχειρήματος.

Καλούμε τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας να παρέμβουν για να γίνει σεβαστή η νομιμότητα και να αποτραπεί η καταστρατήγηση της Συλλογικής Σύμβασης του Κλάδου.

Ανακοίνωση Εφορευτικής Επιτροπής

Αθήνα 17/11/08

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Η Εφορευτική Επιτροπή που εξελέγη στην Γενική Συνέλευση του Συλλόγου στις 12/11/06 σας ανακοινώνει τα ακόλουθα:
-Οι αρχαιρεσίες του Συλλόγου για την εκλογή των οργάνων θα πραγματοποιηθούν ως ακολούθως:
1. Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2008 από τις 10.00 μέχρι 18.00 στο Αεροδρόμιο Ελ.Βενιζέλος, σε χώρο που θα καθορισθεί με νεώτερη ανακοίνωση.

2. Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2008 από τις 10.00 μέχρι 13.00 στα γραφεία της LUFTHANSA –Σωρού 18-20 Μαρούσι
-Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2008 από τις 14.00 μέχρι τις 18.00 στα γραφεία της ΟΠΑΜ, Μ. Μπότσαρη 55 και Καλλιρρόης, έναντι σταθμού ΜΕΤΡΟ ΦΙΞ στο Κουκάκι.

Για την ψηφοφορία είναι απαραίτητη η προσκόμιση του βιβλιαρίου ασθενείας του ΙΚΑ και η αστυνομική ταυτότητα η διαβατήριο.

Η Εφορευτική Επιτροπή θα δέχεται υποψηφιότητες για τα όργανα του Συλλόγου μέχρι την Τρίτη 25 Νοέμβρη 2008 και ώρα 17.00.

Η ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΚΑΛΑΙΤΖΙΔΟΥ Μ.
ΜΙΣΑΗΛΙΔΗΣ Μ..
ΣΑΡΑΦΑΚΗ Μ.