Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Για την ΣΣΕ 2012


                                                                    Αθήνα 19/03/12                                                                                             
Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για την μείωση των μισθών και την κατάργηση ουσιαστικά των Συλλογικών συμβάσεων, έχει δημιουργήσει ένα ζοφερό τοπίο για τους εργαζόμενους.
Η βασική στόχευση αυτού του αντισυνταγματικού τερατουργήματος είναι:
-Η κατάργηση του συνταγματικού δικαιώματος των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων
-Η κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων και η καθιέρωση των ατομικών συμβάσεων
-Το κτύπημα του συνδικαλιστικού κινήματος και της ίδιας της ύπαρξης της ΓΣΕΕ και των σωματείων στο βαθμό που τους αφαιρείται το καθοριστικό περιεχόμενο της ύπαρξής τους πού είναι η υπογραφή συλλογικών συμβάσεων.
Οι νομοθετικές αυτές ρυθμίσεις, φτιαγμένες στα μέτρα των επιχειρήσεων, δείχνουν  το κοινωνικό και ταξικό περιεχόμενο της πολιτικής μιας κυβέρνησης, διορισμένης από τις τράπεζες και το μεγάλο κεφάλαιο, που αποβλέπει στην δημιουργία ενός εργασιακού μεσαίωνα με κακοπληρωμένους εργαζόμενους, χωρίς καμία εργασιακή προστασία, έρμαιο στις επιλογές των εργοδοτών, και στο ξεπούλημα του πλούτου της χώρας μας στις μεγάλες οικονομικά χώρες.
Φυσικό επακόλουθο αυτής της πολιτικής είναι η αποθράσυνση  των εργοδοτών όπου χωρίς κανένα έλεγχο της αυθαιρεσίας τους και της παρανομίας τους, προσπαθούν να αφαιρέσουν οποιοδήποτε μισθολογικά και εργασιακά δικαιώματα.
Δεν θα μπορούσε να μείνει έξω από αυτή την λογική και η εργοδοσία των ΞΑΕ, η AOFA, μιας που συρρίκνωση μισθών, επιδομάτων και δικαιωμάτων είναι το τρόπαιο των τοπικών διευθυντών-μερικοί από αυτούς «εκστασιάζονται» με την απώλεια εισοδημάτων και δικαιωμάτων των υπαλλήλων τους- προς στις κεντρικές διευθύνσεις των εταιρειών τους, προκειμένου να «στολίσουν» το βιογραφικό τους για την εξέλιξη της καριέρας τους.
Η καταγγελία της ΣΣΕ των ΞΑΕ, πρώτη φορά στα 35 χρόνια ύπαρξης της ΣΣΕ, δείχνει και τις απώτερες στοχεύσεις της AOFA. Θέλουν να θέσουν τις διαπραγματεύσεις σε μια άλλη  βάση, ενισχύοντας την θέσης τους, έχοντας σαν εκβιαστικό χαρτί την παρέλευση του τριμήνου της μετενέργειας και την υλοποίηση των προβλέψεων της Υπουργικής Απόφασης. Χρησιμοποιούν επίσης και τον μπαμπούλα των επιχειρησιακών η και των ατομικών συμβάσεων, που έχουν πάντα σαν εφεδρεία αν βρουν «πρόθυμους» συνδικαλιστές και εργαζόμενους για να τις αποδεχθούν. Κατέθεσαν ένα απαράδεκτο σχέδιο σύμβασης όχι για να διαπραγματευτούν αλλά για να το χρησιμοποιούν σαν άλλοθι δήθεν αρνητικής στάσης, στην φυσιολογική αρνητική αντίδραση της ΟΠΑΜ να το αποδεχθεί.
Υπάρχουν όμως βασικά ζητήματα που η εργοδοσία, από ότι φαίνεται, δεν έλαβε υπ΄όψην  της στον σχεδιασμό της και  για την πορεία των διαπραγματεύσεων που άρχισε:
-Έχει αναλογισθεί την αντίδραση ενός κλάδου, που έχοντας διανύσει μια διαδρομή 35 σχεδόν χρόνων, με αυτή την ΣΣΕ και έχοντας επενδύσει τα όνειρα μιας ζωής πάνω σε αυτή, βρίσκεται ξαφνικά να χάνει τα πάντα; Αντιλαμβάνεται ότι εξοργίζει τους εργαζόμενους; Αντιλαμβάνεται ότι αν τους πάρουν τα πάντα αυτό που τους μένει είναι το ΤΙΠΟΤΑ; Και τότε γίνονται απρόβλεπτοι;
-Στην προσπάθεια εξυπηρέτησης ενός ιδεολογήματος γύρω από την μείωση του εργατικού κόστους και των δήθεν προβλημάτων των εταιρειών, θα θυσιάσει την εργασιακή ειρήνη που είναι τόσο απαραίτητη στον ευαίσθητο τομέα των αερομεταφορών;
-Πώς περιμένει αύξηση της αποδοτικότητας και της παραγωγικότητας από ένα μη ικανοποιημένο προσωπικό;
-Γιατί θεωρεί σαν όριο για την υπογραφή ΣΣΕ το τρίμηνο που ισχύει μετά την καταγγελία; Ποιος εμποδίζει το κλάδο μας να βρίσκεται σε συνεχή διεκδίκηση της ΣΣΕ, με όλες τις συνέπειες που μπορεί να έχει αυτό στις εταιρείες;
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Όταν φτιάχτηκε η πρώτη ΣΣΕ των ΞΑΕ δεν υπήρχε ούτε η μετενέργεια, ούτε η προστασία των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Η ΣΣΕ υπογράφτηκε γιατί η δυναμική των εργαζόμενων, του κλάδου, το επέβαλε. Έτσι και σήμερα με την δυναμική, την αγωνιστικότητα, την ενότητα και την αλληλεγγύη όλου του κλάδου, μπορούμε να έχουμε θετική κατάληξη. Αρκεί να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες των εργαζόμενων του κλάδου.  Να στηρίξουν τα σωματεία την προσπάθεια της ΟΠΑΜ για την σύναψη ΣΣΕ και η ΟΠΑΜ να στηριχθεί στις ανεξάντλητες δυνάμεις αυτού του κλάδου, αφουγκραζόμενη τις αγωνίες  και τις διαθέσεις των εργαζόμενων. Να συντονίσει τις προσπάθειες υπογραφής ΣΣΕ όλων των σωματείων και να δώσει ένα ηχηρό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις.
ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΙΚΗΤΟΣ.
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ
                                                      Το ΔΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: