Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

Κοινή ανακοίνωση ΟΠΑΜ-ΣΠΕΜ για Gulf air

Αθήνα 03/08/11
Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η
Η αεροπορική εταιρεία Gulf air με κυνικό αλλά και προκλητικό τρόπο προχώρησε στην απόλυση του προσωπικού των Γραφείων Πόλης και την μεταφορά των δραστηριοτήτων της σε Γενικό Πράκτορα.
Η Gulf air χωρίς να δείχνει την παραμικρή ευαισθησία για τους εργαζόμενους αλλά και χωρίς να αισθάνεται την ανάγκη ενημέρωσης και διαβούλευσης με τους εργαζόμενους και τους συνδικαλιστικούς φορείς, όπως και ο νόμος προβλέπει, προσπάθησε με αιφνιδιαστικό τρόπο να απαλλαγεί από το προσωπικό, υπακούοντας σε μια στενά οικονομίστικη λογική μείωσης , δήθεν, του κόστους λειτουργίας της. Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που η Gulf air δείχνει το αντεργατικό της πρόσωπο επικαλούμενοι οικονομικούς λόγους. Το 2002 διέκοψε τις δραστηριότητες της για δύο περίπου χρόνια, απόλυσε το σύνολο του προσωπικού της και επανήλθε με λιγότερο και φτηνότερο προσωπικό.
Παρά τις προσπάθειες που έκανε ο Σύλλογος μαζί με την ΟΠΑΜ, μέσω του Υπουργείου Εργασίας, για να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η εταιρεία και να αναζητήσει εναλλακτικές λύσεις που θα παίρνουν υπ΄όψην και το μέλλον των εργαζόμενων, αυτές δεν βρήκαν ανταπόκριση λόγω της αρνητικής στάσης της εταιρείας. Η εταιρεία απλώς επιβεβαίωσε όσα είχε ο Σύλλογος καταγγείλει, ότι δηλαδή, πρόκειται για μεταφορά έργου σε τρίτους, παραβλέποντας την Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία για την προστασία των εργαζόμενων σε τέτοιες περιπτώσεις. Μέσα από την διαδικασία της τριμερούς συνάντησης αποκαλύφθηκε και επιβεβαιώθηκε η προκλητικότητα και η κυνικότητα της εταιρείας, η οποία επικαλείται οικονομικούς λόγους, αφού μετά τις απολύσεις προχώρησε σε πρόσληψη νέου προσωπικού στο αεροδρόμιο, χωρίς να εξετάσει την δυνατότητα μεταφοράς στο αεροδρόμιο κάποιου από τους απολυμένους συναδέλφους.
Η προκλητική αυτή στάση της εταιρείας οδήγησε το Υπουργείο Εργασίας στην σύσταση για επανεξέταση της απόφασης της εταιρείας, καθώς επίσης και την διερεύνηση κάθε δυνατότητας επαναπρόσληψης των απολυμένων συναδέλφων.
Σαν συνδικαλιστικά όργανα καταγγέλλουμε για άλλη μια φορά την αντεργατική, προκλητική και κυνική συμπεριφορά της Gulf air, που στο όνομα της δήθεν, μείωσης του λειτουργικού της κόστους, θυσιάζει τρεις εργαζόμενους προκειμένου να εξυπηρετήσει αμφίβολου αποτελέσματος επιλογές, στέλνοντας στην ανεργία εργαζόμενους με πολυετή υπηρεσία στο κλάδο, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις τους, λόγω της συγκυρίας της οικονομικής κρίσης, σε συναδέλφους που έχουν προγραμματίσει την προσωπική και οικογενειακή τους ζωή με βάση αυτή την εργασία.
Η ΟΠΑΜ και ο Σύλλογο θα πάρουν όλα εκείνα τα συνδικαλιστικά και νομικά μέτρα για την απόδειξη της παρανομίας της εταιρείας, της δικαίωση των εργαζόμενων αλλά και την θωράκιση του Κλάδου για την αποτροπή τέτοιου είδους αυθαιρεσιών εκ μέρους των εταιρειών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: