Τρίτη, 25 Ιανουαρίου 2011

Οχι στην αλλαγή συμβάσεων στην ΕΑΤ

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Σε συνέχεια της ανακοίνωσής μας στις 23.12.10 σχετικά με την συνάντηση του Συλλόγου με την ΕΑΤ, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τα παρακάτω:

1. Η εταιρεία με καθυστέρηση 20 ημερών περίπου, στις 11.01.11, και κάτω από την γενική κατακραυγή για την αφερεγγυότητα την οποία επέδειξε, εξέδωσε τελικά την επιστολή προς τον Σύλλογο, στην οποία αναφέρει τα εξής:
-Ο αριθμός των 8 ατόμων για το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου από την ΕΑΤ, συμπληρώθηκε.
-Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι οι συνάδελφοι αποχώρησαν με δική τους θέληση καθώς η εταιρεία καταδικάζει οποιαδήποτε πρακτική άσκησης ψυχολογικής πίεσης στους εργαζόμενους.
-Σχετικά με την αναδιοργάνωση του επιχειρησιακού πλάνου, ενημερώνει για τα κυριότερα σημεία του, που είναι:
Για Ramp και αποθήκη
- μείωση δύο θέσεων Team Leader,
- μείωση ωρών εργασίας από 8 σε 4 για 5 χειριστές,
- και δημιουργία νέας 8ωρης θέσης load control/operator.
Για τελωνείο
-μείωση ωρών εργασίας από 8 σε 4 για 2 αποθηκάριους [Customs Agent].

2. Σε νέα συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 19.01.11 και την παρουσίαση του σχεδιασμού της εταιρείας, ο Σύλλογός μας κατήγγειλε την τακτική της εταιρείας η οποία εμφάνισε ξαφνικά, και μετά την ολοκλήρωση της εθελούσιας, ένα νέο πρόγραμμα μείωσης εργατικού κόστους, δηλ. θέσεων εργασίας, την στιγμή που σε όλο το προηγούμενο διάστημα δεν είχε αναφέρει τίποτα σχετικό σε καμία επίσημη συνάντηση είτε μεταξύ του Συλλόγου και της εταιρείας, είτε, στο Υπουργείο Εργασίας και τον ΟΜΕΔ.

Η κερδοφόρα εταιρεία είναι ηθικά καταδικασμένη για την ανάλγητη τακτική που ακολουθεί την στιγμή που με την εθελούσια έξοδο μείωσε το προσωπικό της κατά περίπου 20% και τώρα ζητάει την μείωση κατά 50% των 8ωρων θέσεων εργασίας.

Η εταιρεία με την τακτική της επιτείνει την εικόνα αφερεγγυότητας που έχει καλλιεργηθεί από το γεγονός ότι συμπεριφέρεται σαν « κουτοπόνηρος επαρχιώτης» και από το γεγονός ότι κανείς δεν μπορεί να εμπιστευτεί τα λεγόμενά της.

Ο Σύλλογός δήλωσε ότι δεν είναι διατεθειμένος ούτε να δεχθεί, ούτε πολύ περισσότερο να συζητήσει, όρους και προϋποθέσεις «ειρηνικής και ήπιας» υλοποίησης του προγράμματος της εταιρείας με αντάλλαγμα κάποια μορφή πρόσκαιρων εγγυήσεων όπως πρότεινε η εταιρεία. Κανένας δεν μπορεί να δεχθεί τον υποβιβασμό και την μείωση του εισοδήματος των συναδέλφων σε μια περίοδο που από την μια μεριά η εταιρεία μιλάει για πρωτοφανή κέρδη και από την άλλη, οι εργαζόμενοι καθημερινά γίνονται τα θύματα περιορισμού του εισοδήματος και των εργατικών δικαιωμάτων. Κανένας δεν μπορεί να δεχθεί να γίνει το θύμα της εντατικοποίησης της εργασίας σε μια εταιρεία που περίπου το 50% του προσωπικού της είναι μερικής απασχόλησης.

3.Σε έκτακτη συνάντηση των εργαζόμενων στην ΕΑΤ, που πραγματοποιήθηκε στις 22.01.11, οι εργαζόμενοι επικρότησαν την στάση του Συλλόγου και επαναβεβαίωσαν την αντίθεση τους στις επιλογές της εταιρείας. Κανένας δεν δέχεται την αλλαγή της σύμβασης εργασίας και δήλωσαν την αποφασιστικότητα τους να αγωνισθούν για την διατήρηση του εισοδήματός του και της θέσης εργασίας. Καλούν όλους τους συναδέλφους να δυναμώσουν την ενότητά τους μέσα από τις γραμμές του Συλλόγου, γνωρίζοντας ότι σε αυτή την κρίσιμη στιγμή ο «μοναχικός δρόμος» ευνοεί τους σχεδιασμούς της εταιρείας.

Οι εργαζόμενοι καταδικάζουν τους σχεδιασμούς της εταιρείας για διαχωρισμό των εργαζόμενων και δημιουργίας διχαστικού κλίματος και δήλωσαν την απόφασή τους να αγωνισθούν όλοι μαζί για την προστασία των δικαιωμάτων τους άσχετα αν είναι αυτοί που επηρεάζονται από τα σχέδια της εταιρείας, η όχι.

Συνάδελφοι,
Το πρόβλημα της εταιρείας δεν είναι οικονομικό. Το πρόβλημα της εταιρείας είναι ότι μετά από τόσα χρόνια πλήρους αυθαιρεσίας εκ μέρους της εταιρείας, οι εργαζόμενοι μέσα από το Σύλλογο, κατάφεραν να κερδίζουν τα δικαιώματα τους, και πολύ περισσότερο την αξιοπρέπειά τους. Τους ενοχλεί η ύπαρξη του Συλλόγου και το γεγονός ότι είναι ο κρίκος που ενώνει τους εργαζόμενους και αυξάνει την δύναμή τους. Τους ενόχλησε αφάνταστα η πετυχημένη απεργία στις 06.12.10. Αυτόν θέλουν να κτυπήσουν. Θέλουν να δημιουργήσουν μια εταιρεία με ανασφαλείς και κακοπληρωμένους εργαζόμενους που θα είναι «υπόδουλοι» στις κάθε φορά επιλογές της εταιρείας. Δεν θα τα καταφέρουν. Θα δείξουμε και αυτή την φορά ότι έχουμε τη δύναμη να πάρουμε όλα τα απαραίτητα συνδικαλιστικά μέτρα για να αντιμετωπίζουμε την επίθεση της εταιρείας και θα τα καταφέρουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: