Δευτέρα 12 Μαΐου 2008

Τελευταίες εξελίξεις στη διαπραγμάτευση της ΣΣΕ

Οι τελευταίες εξελίξεις στη διαπραγμάτευση της ΣΣΕ

Στις 5 Μάη 2008 πραγματοποιήθηκε η τελευταία συνάντηση της ΟΠΑΜ με την AOFA για την ΣΣΕ 2008. Από τις προηγούμενες συναντήσεις είχε διαμορφωθεί η αίσθηση ότι είχαμε πλησιάσει αρκετά κοντά και ότι αυτή θα ήταν η τελευταία συνάντηση, ότι δηλαδή θα επιτυγχάνονταν συμφωνία για την ΣΣΕ. Η ΟΠΑΜ έκανε μεγάλες προσπάθειες για να επέλθει συμφωνία, φτάνοντας στο κατώτερο όριο υποχώρησης προκειμένου να συγκλίνουν οι δύο πλευρές. Το οικονομικό κόστος των προτάσεων της, υπολογίζοντας το βάσει των στοιχείων που μας έδωσε η AOFA για το μέσο επίπεδο αποδοχών των υπαλλήλων του Κλάδου, δεν ξεπερνούσε το 4,45 % σε μέσα επίπεδα για το 2008 και το 4,37 για το 2209. Δηλαδή ισα-ισα να καλύψουμε τον τρέχοντα πληθωρισμό, που με βάση και τα πιο επίσημα στοιχεία βαδίζει με ρυθμό 4,4 % και υπάρχουν βάσιμοι φόβοι ότι θα υπάρχει και παραπέρα άνοδος.

Αυτή την απόλυτα ρεαλιστική και δίκαιη πρόταση απέρριψε η AOFA με το επιχείρημα ότι υπάρχει μεγάλη απόσταση με τις προτάσεις της και ότι δεν μπορεί να καλυφθεί η διαφορά. Παράλληλα απείλησε εμμέσως για προσφυγή στην διαιτησία προκειμένου να λυθεί εκεί το πρόβλημα της ΣΣΕ.

Για άλλη μια φορά η AOFA δείχνει το προκλητικό πρόσωπό της αρνούμενη να συμφωνήσει στα αυτονόητα. Να δώσει δηλαδή τον τρέχοντα πληθωρισμό. Ενώ στη συνάντηση δηλώνει ότι μας χωρίζει μεγάλη απόσταση, στο προσωπικό των εταιρειών τους δηλώνουν, για να ασκήσουν πίεση στην ΟΠΑΜ, ότι η διαφορά μας είναι πολύ μικρή. Ας αφήσουν τα παιχνίδια στην άκρη. Να έχουν το θάρρος θα δηλώσουν ευθέως ότι:

Α. Δεν θέλουν να καλύψουν την απώλεια του πληθωρισμού,

Β. Πρόθεσή τους είναι να συνυπολογίζουν στο ετήσιο κόστος της ΣΣΕ και το annual increment, έτσι ώστε να μην υπάρχει καμιά ουσιαστική αύξηση των αποδοχών και να καρπούνται αποκλειστικά τα κέρδη.

Ας έχουν το θάρρος να εμφανίσουν στους εργαζόμενους τις πραγματικές προθέσεις τους. Και ας αφήσουν στην άκρη τις λασπολογίες για την διαπραγματευτική ομάδα της ΟΠΑΜ, για να διασπάσουν τους εργαζόμενους. Αν πράγματι πιστεύουν ότι μας χωρίζει μικρή απόσταση ας κάνουν αυτοί τότε το βήμα της προσέγγισης. Οι εργαζόμενοι έφτασαν στα όριά τους. Παρακάτω δεν γίνεται. Και κανείς δεν έχει δικαίωμα σε άλλη υποχώρηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: