Παρασκευή 21 Μαρτίου 2008

Η πορεία των διαπραγματεύσεων της ΣΣΕ 2008

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Σας είναι γνωστό ότι έχουν ξεκινήσει οι διαοραγματεύσεις, μεταξύ ΟΠΑΜ και AOFA, για την σύναψη της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας του 2008. Ηδη έχουν γίνει τρείς συναντήσεις και μπορούμε να βγάλουμε ορισμένα σημαντικά συμπεράσματα για την τακτική των εργοδοτών:

· Παρ΄όλο που δεν μπορούν να αρνηθούν ότι το 2007 ηταν μια πολύ καλή χρονιά για τις αεροπορικές εταιρείες, εν τούτοις με το γνωστό γιάπικο στυλ των αναλύσεων και των στατιστικών, με στοιχεία που δεν μπορούν να διασταυρωθούν, παραμένουν αρκετά σφικτοί στα οικονομι κά μας αιτήματα.

· Αρνούνται να συζητήσουν τα θεσμικά μας αιτήματα, ιδιαίτερα αυτά που έχουν να κάνουν με τις συνεχείς ανανεούμενες συμβάσεις.

· Μέσα από τις τοποθετήσεις τους αναδεικνύεται μια προσπάθεια αμφισβήτησης της ΣΣΕ μέσα από διαφορετικές ερμηνείες που δίνουν σε άρθρα της σύμβασης που ισχύουν περίπου 30 χρόνια.

Σαν μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας της ΟΠΑΜ , παραθέτω την τοποθέτησή μου στην τελευταία συνάντηση στις 17.03.08

«Η ΑΟFA δίχνει να μην αντιλαμβάνεται ότι σ΄αυτόν τον πλανήτη κατοικούν άνθρωποι, με συγκεκριμένες αναγκες επιβίωσης και όχι μόνο επιχειρήσεις και αριθμοί. Θα πρέπει σ΄αυτή την περίπτωση να καταθέσουμε και εμείς από την πλευρά μας στοιχεία που αποδεικνύουν την απώλεια του εισοδήματός μας την τελευταία εικοσαετία, λόγω της διαφοράς μεταξύ πληθωρισμού και αυξήσεων των ΣΣΕ. Και δεν μπορεί να γίνει κατανοητό γιατί αυτά τα στοιχεία, που έχουν επίσημα κατατεθεί στο παρελθόν, δεν λαμβάνονται υπόψην από την AOFA, αντίθετα θεωρεί τα δικά της στοιχεία σαν θέσφατο.

Ποιά είναι η πραγματικότητα από τα οικονομικά αποτελέσματα των ΣΣΕ; Ότι καλύπτεται ο πληθωρισμός-ολοι ξέρουμε ότι δεν είναι ακριβής και αληθής-και η μοναδική πραγματική αύξηση είναι το annual increment, το οποίο όμως έχει ένα άλλο περιεχόμενο και προορισμό. Πρόκειται για την αρχαιότητα, για την εμπειρεία που αποκτά ό εργαζόμενος, χρόνο το χρόνο, και η αύξηση της απόδοσής του λόγω της εμπειρείας που αποκτά καθημερινά.

Αποκρύπτει η AOFA τα τεράστια κέρδη που έχουν αποκομίσει οι εταιρείες το 2007. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της LUFTHANSA, εταιρεία του Προέδρου της AOFA, οπου τετραπλασίασε τα κέρδη της το πρώτο εννεάμηνο του 2007 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2006. 1 δις 470 εκατ. Ευρώ έναντι 414 εκατ. ευρώ το 2006. Τεράστια είναι τα κέρδη της BRITISH της AIR FRANCE κ.λ.π. Αναρωτιέται κανείς ποιος τα δημιούργησε αυτά τα κέρδη; Μόνα τους γίνανε η οι εργαζόμενοι προσέφεραν τον καλύτερο ευατό τους για αυτά τα αποτελέσματα; Ας απαντήσει η AOFA, πρέπει να πάρουν και οι εργαζόμενοι ένα κομμάτι από αυτόν τον πλούτο;

Αρνείστε να ικανοποιήσετε το αίτημά μας για εξομοίωση του ανώτατου ορίου της τριετίας με αυτό του οικογενειακού επιδόματος. Εν τοιαύτη περιπτώση μήπως θα θέλατε να επιστρέψουμε σ΄αυτό που προβλέπει η Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας; Να καθιερώσουμε δηλαδή τρείς τριετίες με 10% κάθε μία. Εσείς που έχετε τέτοια έφεση στις στατιστικές και τους αριθμούς υπολογίστε πόσο σας κοστίζει μια τέτοια αλλαγή.

Αρνείστε να συζητήσετε θεσμικά αιτήματα γιατί λέτε ότι και αυτά έχουν οικονομικό κόστος. Θωρείτε έντιμο να εκμεταλεύεστε τους εργαζόμενους με τις συνεχόμενες συμβάσεις, να καλύπτετε μόνιμες μόνιμες θέσεις εργασίας με αυτούς, να αποφεύγεται την υλοποίηση της ΣΣΕ και να αποφεύγεται την αποζημίωση, τρομοκρατόντας τους με την απειλή της μη ανανέωσης της σύμβασης. Και δεν θεωρείτε έντιμο το αίτημα μας για μετατροπή τους σε αορίστου χρόνου σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου. Τότε κύριοι, καρπώνεστε χρήματα από μη έντιμες ενέργειες. Και ανεξάρτητα από το πώς θα αντιδράση η ΟΠΑΜ, εγώ προσωπικά θα καταγγείλω επωνύμως στα αρμόδια όργανα της Πολιτείας αυτούς που συμπεριφέρονται με αυτό τον τρόπο.

Παρουσιάζεται στατιστικές και αριθμούς για να αποδείξετε ότι οι εργαζόμενοι του Κλάδου μας είναι υψηλόμισθοι-σύμφωνα με τα στοιχεία σας ο μέσος βασικός μισθός είναι 2031,00 Ευρώ. Γιατί δεν καταθέτεται αυτά τα στοιχεία κατά εταιρεία για να μπορέσουμε να τα επαληφθέσουμε και γιατί δεν λέτε ποια η προϋπηρεσία αυτών των εργαζόμενων; Εχετε υπόψην σας άραγε ποιοι είναι οι βασικοί μισθοί σε εταιρείες σαν την TURKISH και τη EGYPT-AIR και άλλες; Και αφού ασχολείστε τόσο πολύ με αριθμούς έχετε αναλογισθεί ποια είναι η αγοραστική δύναμη αυτών των αποδοχών; Αν θέλετε πραγματικά να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις θα είναι καλύτερο να αφήσετε τις στατιστικές στην άκρη και να κατανοήσετε ότι μιλάμε για ανθρώπινες ανάγκες.»

Παπαδέας Χρήστος

Μέλος ΔΣ ΟΠΑΜ


Δεν υπάρχουν σχόλια: