Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2007

Ανακοίνωση

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

ΕΝΑΕΡΙΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

Αριθ.Αναγνώρισης 15640/63

Αριθ.καταχώρισης 2641 ειδ.522

Σωρού 18-20- Μαρούσι Τ.Κ. 15125

E-mail: airtransportunion@yahoo.gr

Αθήνα 24/09/07

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Συναδέλφισσες,συνάδελφοι,

Με την ανακοίνωσή μας στις 30/4/07 σας είχαμε ενημερώσει για τα προβλήματα που προέκυψαν από την τακτική της εταιρείας LUFTANSA να μην εφαρμόζει την Συλλογική Σύμβαση του Κλάδου σχετικά με την εργασία σε ημέρα ρεπό και σε αργία που συμπίπτει με Κυριακή. Σας είχαμε αποκαλύψει την τακτική της εταιρείας που οδηγούσε στην συνολική αμφισβήτηση της ΣΣΕ μέσα από την λογική της διαφορετικής ερμηνείας των άρθρων της ΣΣΕ. Σας είχαμε επίσης αποκαλύψει ότι αρνείται να συμμορφωθεί ακόμα και με απόφαση δικαστηρίου σχετικά με την εργασία σε ρεπό.

Ο Συλλογός μας προσπάθησε με συνδικαλιστικά μέσα, με καλή διάθεση για διάλογο, με επιχειρήματα και προτάσεις, με πειθώ, να λύσει το πρόβλημα προκειμενου να αποφύγουμε την όξυνση και να μην οδηγηθούμε στην σύγκρουση. Την διάθεσή μας αυτή την δείξαμε με πάρα πολλούς τρόπους κατά την καλοκαιρινή περίοδο που συνεχίζεται, με την αυταπάρνιση των συναδέλφων που παρά τον αυξημένο όγκο δουλιάς και τις ελλείψεις σε προσωπικό, ανταποκρίθηκαν στις ανάγκες της επιχείρησης.

Η εταιρεία αντί να εκτιμήσει την συγκεκριμένη στάση του Συλλόγου προχώρησε σε νέα μέτρα εναντίον των εργαζομένων και σε επίδειξη πυγμής απέναντι στον Σύλλογο, αλλάζοντας τον τρόπο πληρωμής των υπερωριών, κατά παράβαση της ΣΣΕ του Κλάδου που προβλέπει και την μεταβολή του προγράμματος εργασίας και το ύψος αποζημίωσής της. Αντί δηλαδή η εταιρεία να βοηθάει με την συμπεριφορά της στην άρση των διαφορών, προχωράει στην δημιουργία και νέων προβλημάτων.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η παραπάνω συμπεριφορά της LUFTHANSA, δεν είναι τυχαία. Προσπαθεί να εκμεταλευτεί ένα γενικότερο κλίμα ασυδοσίας που έχει δημιουργηθεί στην χώρα μας από τις αντεργατικές πολιτικές των κυβερνήσεων και την έλλειψη προστασίας των εργαζόμενων. Στην προηγούμενη ανακοίνωσή μας είχαμε επισημάνει: «Καθημερινά επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις μας ότι εκδηλώνεται μια γενικώτερη πρακτική από την AOFA για ακύρωση, στην πράξη, της ΣΣΕ του Κλάδου μας. Οι πληροφορίες που λαμβάνουμε από διάφορες εταιρείες, εκτός Συλλόγου μας, δείχνουν ότι γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια που συναντά την αντίδραση της πλειοψηφείας των συναδέλφων αλλά και την ανοχή η και την συνενοχή ορισμένων. Οι εργοδότες δεν αρκούνται μόνο στις φιλότιμες προσπάθειες των συναδέλφων που μοχθούν καθημερινά και σε πολύ δύσκολες συνθήκες εντατικοποίησης, για την ανάπτυξη των εταιρειών. Ζητούν την πλήρη υποταγή τους. Ζητούν την εξαφάνιση κάθε μέτρου προστασίας της εργασίας τους. Ζητούν την απάλλειψη κάθε δικαιώματος και αξιοπρέπιας. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ. Και όσο πιο γρήγορα το καταλάβουν τόσο καλύτερα για αυτούς.Εμείς δέν πρόκειται να σκύψουμε το κεφάλι. Αυτά που κατακτήσαμε με αγώνες, δεν θα αφήσουμε κανένα ούτε να τα παραχωρήσει, αλλά ούτε και να τα καταργήσει.» Αυτήν την στιγμή η LUFTHANSA «πειραματίζεται» σε δύο ζητήματα:

- Αν καταφέρει να επιβάλει την πολιτική της, αυτό θα είναι απαρχή επέκτασης και στις άλλες εταιρείες και η απαρχή συνολικής αμφισβήτησης της ΣΣΕ.

-Προϋπόθεση για το παραπάνω είναι η αποδυνάμωση του Συλλόγου μέσα από την καλλιέργια επιφυλάξεων και αμφισβήτησης ανάμεσα στους εργαζόμενους, σχετικά με την τακτική του Συλλόγου, που θα οδηγήσει και στην αδυναμία αντίδρασης στις επιλογές τους.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι μας στην LFTHANSA, είναι προβλήματα όλων των εργαζόμενων του Κλάδου.Οπως είναι τα προβλήματα των εργαζόμενων στην ΕΑΤ, στην TURKISH, στην SYRIAN, στην AEROFLOT, στην SINGAPORE και σε κάθε αλλη εταιρεία που εμφανίσθηκε πρόβλημα και το αντιμετωπίσαμε με επιτυχία. Και συνολικά θα τα αντιμετωπίσουμε. Γιατί η τήρηση της Συλλογικής Σύμβασης είναι υπόθεση όλων μας και προς το συμφέρον όλων μας, ανεξάρτητα ειδικότητας και θέσης. Θα θέλαμε να επισημάνουμε για άλλη μια φορά προς κάθε κατεύθυνση ότι:

-Εχουμε δίκαια αιτήματα και το δίκιο μας δίνει κουράγιο και αποφασιστικότητα. Τα αποτελέσματα από τις άλλες εταιρείες μας δικαιώνουν

-Ο Σύλλογός μας δεν πρόκειται ποτέ να διαπραγματευτεί άρθρα της ΣΣΕ και ούτε πρόκειται να επιτρέψει σε κανένα να υπονομεύσει τον αγώνα του. Οσο γρηγορότερα γίνει αυτό κατανοητό από τους ενδιαφερόμενους, τόσο καλύτερα γι΄αυτούς

-Οι εργοδότες θα πρέπει να πάρουν υπόψη τους ότι η αγωνιστικότητα και η αποφασιστικότητα των εργαζόμενων, η συσπείρωση τους είναι αυτή που ανατρέπει αντεργατικές επιλογές και αυθαιρεσίες. Διαμορφώνει άλλους πολιτικούς όρους προώθησης των αιτημάτων τους και βελτίωσης των θέσεών τους, όπως έδειξαν και τα μηνύματα από τις τελευταίες εκλογές. Ας μην ελπίζουν ότι θα βρούν ελεύθερο πεδίο ασυδοσίας και αυθαιρεσίας.

-Ο Σύλλογός μας θα εντείνει τον αγώνα του προς κάθε κατεύθυνση. Θα αναδείξει το θέμα σε όλο τον Κλάδο των αερομεταφορών, στα υπερκείμενα συνδικαλιστικά όργανα και στην Πολιτεία. Θα πάρουμε όλα τα συνδικαλιστικά και νομικά μέτρα για την δικαίωση των αιτημάτων μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: