ΡΕΠΟΡΤΑΖ:
ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
Το ένδυμα του «συμβιβασμού» της κυβέρνησης με την τρόικα για τα εργασιακά είναι αδύνατο να κρύψειτην πραγματική τραγωδία που ξετυλίγεται για 2,5 εκατομμύρια εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, μετά καιτην τυπική οριστικοποίηση των εξοντωτικών μέτρων που προωθούνται προς ψήφιση την ερχόμενη εβδομάδα στο «πακέτο» με τις διαρθρωτικές αλλαγές και μάλιστα σε ένα άρθρο.
Οι συζητήσεις της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας από τον περασμένο Ιούλιο και κυρίως η ανάλη-
ψη της πρωτοβουλίας στις συναντήσεις με τους δανειστές από τον υπουργό Οικονομικών Γ.Στουρνάρα τις τελευταίες ημέρες, όχι μόνο δεν άλλαξαν τα όσα προβλέπονταν από το δεύτερο Μνημόνιο, όχι μόνο δεν απάλυναν τις εξωφρενικές απαιτήσεις της τρόικας, αλλά οι δομικές αλ-
λαγές που επιχειρούνται τόσο στην αγορά εργασίας όσο και στις εργασιακές σχέσεις γίνονται ακόμα πιο επώδυνες και κυρίως, οι περισσότερες θα έχουν άμεση εφαρμογή:
Ο κατώτατος μισθός «παγώνει» προσωρινά και το πρώτο βήμα για την αντικατάστασή του από το «εί-
δος μισθού» που θα διαμορφώνει αποκλειστικά η κυβέρνηση θα ξεκινήσει άμεσα από τον ερχόμενο Απρίλιο. «Κόβεται» ωστόσο οριστικά το επίδομα γάμου (που στο δεύτερο Μνημόνιο προβλεπόταν το «πάγωμά» του) μειώνοντας έτσι τις αποδοχές των εργαζομένων άμεσα κατά 10%. Ταυτόχρονα προβλέπεται η κατάργηση της καθολικότητας των συμβάσεων, με αποτέλεσμα οι εργοδότες που δεν θα εκπροσωπούνται στις διαπραγματεύσεις δεν θα υποχρεούνται να εφαρμόσουν καμιά συμφωνία!
Ακόμα χειρότερα, η άμεση μείωση των μισθών μπορεί να φτάσει και το 30%, καθώς όσοι εργάζονται σήμερα 5ήμερο (και υπολογίζονται στο 20% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα) και θα κληθούν να εργαστούν 6 ημέρες την εβδομάδα, θα έχουν ουσιαστικά μείωση των απολαβών τους.
Ελεύθερες και φθηνές απολύσεις
Στις συσσωρευμένες, από το πρώτο Μνημόνιο, μειώσεις μισθών που φθάνουν το 40%, και οι οποίες διαμόρφωσαν αποδοχές που δεν ξεπερνούν πλέον τα 1.200 ευρώ (μεικτά) για το 85% των εργαζομένων (σύμφωνα με στοιχεία του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ), έρχονται τώρα με το τρίτο Μνημόνιο να προστεθούν οι εύκολες και φθηνές απολύσεις με τις αποζημιώσεις να μειώνονται στο 50% για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας και για τους ήδη εργαζόμενους εφόσον προηγηθεί
4μηνη προειδοποίηση από τον εργοδότη. Η μείωση της αποζημίωσης θα φτάσει το 60% για τους εργαζόμενους με μεγάλη προϋπηρεσία, ενώ για τους νέους εργαζόμενους οι αποζημιώσεις απόλυσης δεν θα ξεπεράσουν ποτέ τους 12 μισθούς ακόμα και με 28 χρόνια προϋπηρεσίας στον ίδιο εργοδότη. Για τους παλαιούς εργαζόμενους (και κυρίως για όσους συνεχίζουν στον ίδιο εργοδότη) η αποζημίωση θα αντιστοιχεί σε 1μισθούς για τα πρώτα 16 χρόνια και τίθεται πλαφόν 2.000 ευρώ για κάθε χρόνο που προστίθεται από εκεί και πάνω.
Γρίφος παραμένει η διευθέτηση του χρόνου εργασίας σε συνδυασμό με την καθιέρωση του εξαήμερου. Ο υπουργός Εργασίας μιλώντας την Πέμπτη στη Βουλή απέφυγε να εντάξει το μέτρο στον τελικό «συμβιβασμό» με την τρόικα. Μια μέρα πριν όμως διαρροές από το υπουργείο έθεταν ως διαπραγματευτή στις μικρές επιχειρήσεις όπου δεν υφίσταται σωματείο, και αποτελούν το 90%
του συνόλου των επιχειρήσεων στη χώρα, τις περιβόητες «Ενώσεις Προσώπων», ένα σχήμα επιχειρησιακού σωματείου που στις ελάχιστες περιπτώσεις που λειτούργησε αποδείχθηκε απόλυτα ελεγχόμενο από τον εργοδότη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου