Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Πρώτη εκτίμηση των επιπτώσεων του μνημονίου


Αν θα επιχειρούσαμε να προσδιορίσουμε τις συνέπειες του μνημονίου στους εργαζόμενους και στα λαϊκά στρώματα, θα καταλήγαμε στις εξής διαπιστώσεις:
-Κατάργηση κάθε έννοια συνταγματικής νομιμότητας και δημοκρατίας
-Κατάργηση του κοινωνικού κράτους
-Κατάργηση της εργατικής νομοθεσίας
-Εκποίηση της χώρας μας
-Νέα μέτρα μετά από τρίμηνο
Επειδή οι εργαζόμενοι δικαιολογημένα αναρωτιούνται και αγωνιούν για τις πρακτικές επιπτώσεις αυτού του ανάλγητου και καταστροφικού μνημονίου, θα επιχειρήσουμε να δώσουμε μια πρώτη εικόνα των επιπτώσεων του.
Πρέπει καταρχήν να διευκρινίσουμε ότι η ψήφιση του δεν σημαίνει και αυτόματη εφαρμογή του. Για να αρχίσει η εφαρμογή των προβλέψεων του πρέπει να επακολουθήσουν οι λεγόμενοι εφαρμοστικοί νόμοι, οι οποίοι και θα ξεκαθαρίσουν  τυχόν ασάφειες και ερωτήματα και θα πάρουν την μορφή νόμου. Άρα κανείς δεν μπορεί ακόμα να επιβάλει τίποτα.
Τα πρώτα συμπεράσματα είναι τα εξής:
-Το μνημόνιο πάσχει από συνταγματικότητα όπως αποφαίνονται επιφανείς συνταγματολόγοι. Βέβαια η συνταγματικότητα ενός νόμου κρίνεται από την εκάστοτε πλειοψηφία που διαμορφώνεται μέσα στην βουλή και φυσικά οι επιθυμίες της καθορίζουν τον συνταγματικό η μη χαρακτήρα, προς δόξαν της δημοκρατίας!!!!! Η αντισυνταγματικότητα εκτός των άλλων κρίνεται και ως προς την παραβίαση της συνταγματικής πρόβλεψης για την ελευθερία των Συλλογικών διαπραγματεύσεων.
-Κατάργηση επιδομάτων σε κοινωνικές ομάδες με χαμηλό εισόδημα και άτομα χρείζοντα βοήθειας. Κατάργηση του Οργανισμού Εργατικής κατοικίας και Εργατικής Εστίας, που προσφέρουν έργο με χρήματα από τις εισφορές των εργαζόμενων. Μείωση των δαπανών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αύξηση της συμμετοχής του ασθενούς στα φάρμακα, μείωση των συντάξεων κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων.
-Κατάργηση και των τελευταίων εργατικών νόμων που προσέφεραν μια στοιχειώδη προστασία στον εργαζόμενο και του έδιναν την δυνατότητα να διαπραγματευτεί την αμοιβή του. Συγκεκριμένα:
       -Μείωση του κατώτερου μισθού της ΓΣΕΕ κατά 22% και των νέων εργαζόμενων μέχρι 25 χρονών κατά 32%. Διαμόρφωση του κατώτερου μισθού όχι μέσα από διαπραγματεύσεις εργαζομένων εργοδοτών, ΑΛΛΑ ΜΕ ΝΟΜΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. Στην ουσία δηλ. πρόκειται για κατάργηση της ΓΣΕΕ και κατ΄επέκταση του συνδικαλιστικού κινήματος. Η μείωση του κατώτερου μισθού θα συμπαρασύρει τόσο το επίδομα ανεργίας όσο και τις συντάξεις που είναι συνδεδεμένες με αυτόν. Η μείωση του κατώτερου μισθού θα συμπαρασύρει και τις κλαδικές συμβάσεις στον βαθμό που μέσα από την δυνατότητα για σύναψη επιχειρησιακής η ατομικής σύμβασης που αποκλίνει από τα όρια της κλαδικής, θα καταλήξει στον κατώτερο σημείο βασικού μισθού που προβλέπεται μετά την περικοπή.
        -Αναστέλλονται οι διατάξεις νόμου και συλλογικών συμβάσεων που προβλέπουν αυτόματες αυξήσεις μισθών , περιλαμβανομένων και εκείνων περί ωριμάνσεων. Αυτό πρακτικά, όπως διατυπώνεται και με κάθε επιφύλαξη μέχρι να διατυπωθεί με την μορφή νόμου, επιφέρει πάγωμα της εξέλιξης μέσω επιδομάτων τριετίας η άλλης μορφής ωρίμανσης.
        -τροποποιείται ο Ν. 1876/90 περί συλλογικών διαπραγματεύσεων με σκοπό να προσαρμοσθούν οι μισθοί  στις μεταβαλλόμενες οικονομικές συνθήκες!!!!!!! Έτσι καθορίζεται ότι ανώτερος χρόνος ισχύος μιας σύμβασης είναι η τριετία και όσες έχουν ήδη συναφθεί έχουν ισχύ άλλο ένα χρόνο. Μειώνεται σε τρείς μήνες η μετενέργεια και εάν δεν συναφθεί νέα σύμβαση η αμοιβή επανέρχεται στο βασικό μισθό και συνεχίζουν να ισχύουν ΜΟΝΟ τα επιδόματα ωρίμανσης, τέκνων, εκπαίδευσης και βαρέων επαγγελμάτων μέχρις ότου συναφθεί νέα συλλογική σύμβαση η νέα ατομική σύμβαση. Από αυτή την ρύθμιση εγείρονται πολλά ερωτηματικά τα οποία θα πρέπει να διευκρινισθούν με τον εφαρμοστικό νόμο. Δηλ. αν πάρουμε υπόψην ότι οι αεροπορικές εταιρείες έχουν μισθολόγια βαθμολόγια, ποιος είναι αυτός ο βασικός μισθός. Ο βασικός μισθός του κλιμακίου που βρίσκται ο εργαζόμενος, η ο εισαγωγικός βασικός μισθός του κλιμακίου;
         -Η προσφυγή στην διαιτησία γίνεται ΜΟΝΟ με την σύμφωνη γνώμη των δύο μερών.
Οι ρυθμίσεις αυτές δίνουν την δυνατότητα στους εργοδότες να κωλυσιεργούν την ΣΣΕ μέχρι την παρέλευση του τριμήνου και μετά την λήξη του να αρνούνται την προσφυγή στον ΟΜΕΔ ο οποίος βέβαια θα έχει ως μοναδικό περιεχόμενο τον βασικό μισθό και τίποτα άλλο.
-Σε προηγούμενο άρθρο είχαμε απαντήσει στο ερώτημα γιατί ακολουθούν αυτή την πολιτική αφού βλέπουν ότι δεν είναι αποτελεσματική. Το μνημόνιο έρχεται να επιβεβαιώσει αυτό που έχει πλέον αντιληφθεί όλος ο κόσμος. Μέσα από το μνημόνιο η Ελλάδα παραιτείται με την ψήφο των συγκεκριμένων κομμάτων και βουλευτών οποιασδήποτε προστασίας έναντι των δανειστών της, κάτι πρωτοφανές στα παγκόσμια πράγματα. Η χώρα μας παραδίδεται με την βούλα του μνημονίου στους δανειστές μαζί και ο λαός της.
-Μέσα από το μνημόνιο γίνεται αναφορά και σε νέα μέτρα μετα την παρέλευση ενός τριμήνου. Όσο συνεχίζεται αυτή η καταστροφική πολιτική τόσο θα δημιουργείται η ανάγκη για νέα μέτρα. Ένας ατελείωτος φαύλος κύκλος.
Τα βασικά συμπεράσματα που βγαίνουν είναι τα εξής:
-Η προστασία των εργατικών κατακτήσεων βασίζεται πλέον στην δύναμη του αγώνα των εργαζομένων. Πρόσφατο παράδειγμα η Εμπορική Τράπεζα που ακύρωσε την απόφαση της για μονομερή μείωση μισθών και κάλεσε το σωματείο για συνέχιση των διαπραγματεύσεων για υπογραφή ΣΣΕ. Είχε μεσολαβήσει η απεργία των εργαζόμενων και η μαζική συμμετοχή τους. Τίποτα δεν πάει χαμένο.
-Οι εργαζόμενοι και το συνδικαλιστικό κίνημα του χώρου πρέπει να αντιμετωπίσουν με  ψυχραιμία και όχι πανικό αυτές τις εξελίξεις. Δεν είναι τυχαίο ότι μέχρι στιγμής δεν έχει καταγγελθεί η ΣΣΕ και έχουν σταματήσει οι ενέργειες για εκφοβισμό των εργαζόμενων προκειμένου να υποκύψουν σε επιλογές της εργοδοσίας. Η ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΕΙΧΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ.
-Ο αγώνας των εργαζόμενων θα συνεχισθεί για την αντιμετώπιση των εφαρμοστικών νόμων. ΠΟΛΛΑ ΘΑ ΚΡΙΘΟΥΝ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΜΑΧΗ.
-Η ίδια η ζωή και η αντικειμενική πραγματικότητα αναγκάζουν το συνδικαλιστικό κίνημα να εντείνει την πολιτικοποίηση των αιτημάτων του και του αγώνα του. Να καταδείξει με πολύ σαφή και καθαρό τρόπο ποιοι ωφελούνται και ποιοι θίγονται από αυτή την πολιτική και ποια είναι τα αιτήματα εκείνα που πρέπει να μπουν σαν αιχμή για την ανατροπή αυτής της αντιλαϊκής, έντονα ταξικής και καταστροφικής πολιτικής. Η Κυριακή 12 Φεβρουαρίου έδειξε ότι ο λαός μπορεί. 

Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012



Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ: ΙΔΟΥ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ!


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΑΝΕΙΑΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ!
Το μέγεθος της τραγωδίας που αναμένει τη χώρα αναδεικνύουν οι πρώτες πληροφορίες, που έρχονται από το ''Βήμα'', σχετικά με τιςρυθμίσεις που περιέχει το νέο Μνημόνιο, το οποίο συνομολογούν αυτές τις ώρες οι τρεις αρχηγοί των κομμάτων της μεγαλοαστικής καμαρίλας με τον δοτό και εγκάθετοπρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο.
Συγκεκριμένα οι διαγραφόμενες ρυθμίσεις του νέου Μνημονίου προβλέπουν:
Μείωση κατά 15% των συντάξεων κύριας ασφάλισης ΔΕΗ. ΟΤΕ και τραπεζών και κατά 7% του ΝΑΤ, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν τα ελλείμματα των επικουρικών συντάξεων.
Μείωση των κατώτατων μισθών όλων των επιπέδων κατά 22% και των νέων κάτω των 25 ετών κατά 32%.
Η μετενέργεια των συμβάσεων λήγει στους τρεις αντί των έξι μηνών.
Εάν δεν υπάρξει νέα κλαδική σύμβαση εντός τριών μηνών θα λαμβάνεται ως βάση ο κατώτατος μισθόςμε διατήρηση των επιδομάτων θέσης, παιδιών, εκπαίδευσης και επικινδυνότητας.
Όλες οι συμβάσεις που είναι σε ισχύ λήγουν σε ένα έτος μετά την ψήφιση του σταθεροποιητικού προγράμματος. Καταργείται ο οργανισμός εργατικής κατοικίας (ΟΕΚ) και η Εργατική Εστία (ΟΕΕ)
Παγώνουν οι ωριμάνσεις έως ότου η ανεργία μειωθεί κάτω του 10%. Καταργείται η μονιμότητα σε ΔΕΚΟ και τράπεζες. Κατεδαφίζονται τα ειδικά μισθολόγια του Δημοσίου
Πρόκειται για τις βασικές ρυθμίσεις της νέας δανειακής σύμβασης που αφορούν τις συντάξεις και τα εργασιακά.

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΝΕΑΣ ΔΑΝΕΙΑΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Α) ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
 1. Νόμος πλαίσιο για τα επικουρικά ταμεία με στόχο τη μείωση της ασφαλιστικής δαπάνης κατά 0,4% του ΑΕΠ (600 εκ. ευρώ μείωση). Το μέτρο εξειδικεύεται σε μειώσεις 15% των κυρίων ταμείων ασφάλισης ΔΕΗ, ΟΤΕ, Τράπεζες και 7% μειώσεις στο ΝΑΤ. Έναρξη εφαρμογής μειώσεων 1.1.2012
2. Επανεξέταση στα τέλη Ιουνίου των ταμείων που έχουν περιοδικές εφάπαξ καταβολές.
3. Σύστημα συλλογής ασφαλιστικών εισφορών. Αναθεώρηση της μεθόδου συλλογής εισφορών. Ολοκλήρωση προγράμματος έως Σεπτέμβριο 2012. Από το Μάρτιο 2012 ενοποίηση είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών και φόρων και ενοποίηση ελέγχου καταβολής φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.
Β) ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
1. Στόχος εξοικονόμησης ποσού ύψους με 1,5% του ΑΕΠ, για την περίοδο ισχύος του προγράμματος (2013-2015). Τα μέτρα θα περιλαμβάνουν διακοπές προγραμμάτων και εισοδηματικό όριο για την παροχή επιδομάτων.
Γ) ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
 
1. Μείωση μοναδιαίου εργασιακού κόστους κατά 15% στη διάρκεια ισχύος του προγράμματος. Κοινωνικός διάλογος. Εάν έως τέλος Φεβρουαρίου δεν υπάρξει συμφωνία, τότε νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την προσαρμογή του κόστους.
Μέτρα:
ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ
-Μέγιστη διάρκεια συλλογικών συμβάσεων τρία χρόνια.
-Οι ισχύουσες συμβάσεις λήγουν ένα χρόνο μετά τη νομοθέτηση του προγράμματος.
-Μετενέργεια: μείωση του χρόνου της από έξι μήνες σε τρεις.
-Στο βαθμό που δεν υπάρξει νέα συλλογική σύμβαση εντός τριών μηνών ως βάση θεωρείται ο βασικός μισθός της ΕΓΣΣΕ. Επιπρόσθετα διατηρούνται γενικά επιδόματα όπως: θέσης, παιδιών, εκπαίδευσης, επικινδυνότητας. Αυτά διατηρούνται έως τη σύναψη νέας συμφωνίας (συλλογικής ή ατομικής).
-Κατάργηση μονιμότητας σε όλες τις εταιρίες (ΔΕΚΟ, τράπεζες).
-Πάγωμα ωριμάνσεων μέχρις ότου η ανεργία μειωθεί κάτω από 10%.
-Κατάργηση μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία. Στη διαιτησία μπαίνουν μόνο οι βασικοί μισθοί. Λαμβάνονται υπόψη η οικονομική κατάσταση της εταιρίας.
ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΒΑΣΙΚΟΥ ΜΙΣΘΟΥ
 
-Μείωσή του κατά 22% σε όλα τα επίπεδα.
-Πάγωμα του κατώτατου στα επίπεδα που θα διαμορφωθούν μετά τη μείωση έως το πέρας της προγραμματικής περιόδου.
-Επιπρόσθετη μείωση κατά 10% για τους νέους (έως 25 ετών).
-Έως τέλη Ιουλίου 2012, σαφές χρονοδιάγραμμα για την αναθεώρηση της ΕΓΣΣΕ με σκοπό την ευθυγράμμιση αυτής με τις ανταγωνιστικές χώρες.
ΜΗ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ
-Μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά 2% με την κατάργηση των εισφορών για ΟΕΚ-ΟΕΕ. Οι δύο αυτοί οργανισμοί κλείνουν.
-Περαιτέρω μείωση κατά 3% των εισφορών ΙΚΑ από 1.1.2013 χωρίς να επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός. Ελπίζεται αύξηση αποτελεσματικότητας στην είσπραξη ασφαλιστικών εισφορών. Εάν από τη μείωση των εισφορών προκύψει επιπρόσθετο κόστος στον προϋπολογισμό προβλέπεται αναπροσαρμογή όλων των συντάξεων.
-Μετά από αναλογιστικές μελέτες και διάλογο τα ειδικά επικουρικά ταμεία εταιριών με ιδιαίτερο κόστος ασφαλιστικών εισφορών να εξομοιωθούν με τις εισφορές άλλων επιχειρήσεων που καλύπτει το ΙΚΑ. Σε κάθε περίπτωση δεν θα επιβαρυνθεί κρατικός προϋπολογισμός. Σε περίπτωση που αυτά δε λειτουργήσουν θα πρέπει να υπάρξουν πρόσθετα μέτρα.
Δ) ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ
1. Επανεξέταση όλων των ειδικών μισθολογίων με στόχο εξοικονόμηση ποσού 0,2% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση.
2. Επανεξέταση μισθολογικών κλιμακίων.
3. Μείωση αριθμού δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 2011-2015.
4. Διατήρηση προσλήψεων 1:5.
5. Εργασιακή εφεδρεία.
6. Μείωση συμβασιούχων.
7. Περιορισμός εισαγωγών σε στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές και γενικά σε σχολές που εξασφαλίζουν αυτόματη πρόσληψη στο δημόσι
ο

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

48ωρη απεργία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ

  Παρασκευή και Σάββατο  10-11 Φεβρουαρίου 2012

                 48ωρη απεργία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ

  ΔΕΝ ΛΕΙΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ
  ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ
  Προσυγκέντρωση του Συλλόγου Παρασκευή και Σάββατο
                           στα Προπύλαια  στις 10.30

  Την Κυριακή το απόγευμα περικυκλώνουμε την Βουλή
  ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΠΡΑΧΘΕΙ
  ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΤΟ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ

                                  Το ΔΣ

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Ο φαύλος κύκλος των μέτρων


Ένα ερώτημα βγαίνει από τα χείλη κάθε πολίτη αυτής της χώρας που βλέπει αποσβολωμένος να καταστρέφεται η ζωή του. «Μα καλά δεν βλέπουν ότι αυτά τα μέτρα δεν οδηγούν πουθενά; Τι θα γίνει μετά από τρείς μήνες όταν και πάλι δεν θα έχουν φέρει αποτέλεσμα; Δεν θα απαιτηθούν άλλα μέτρα;»

Δεν χρειάζεται κανείς να έχει σπουδάσει οικονομικά για να διαπιστώσει ότι αυτές οι πολιτικές το μόνο που θα πετύχουν είναι η παραπέρα συρρίκνωση της οικονομίας, το βάθεμα δηλαδή της ύφεσης. Τις διαπιστώσεις αυτές τις κάνουν και έγκριτοι οικονομολόγοι, κάτοχοι Νόμπελ, ο ίδιος ο σύμβουλος του ΓΑΠ, Στίρλιτς, και μια σειρά Ευρωπαίων πολιτικών. Ακόμα και το ίδιο το ΔΝΤ στην έκθεση του τον Οκτώβρη έκανε αυτές τις διαπιστώσεις. Ακόμα και η Eurostat διαπιστώνει την αναποτελεσματικότητα των μέτρων. Αν είναι έτσι τότε γιατί τα κάνουν; Γιατί δεν αλλάζουν πολιτική; Και γιατί ξαφνικά εμφανίστηκε πρόβλημα ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας και επιτίθενται στο ιδιωτικό τομέα;

Να κατανοήσουμε ότι δεν πρόκειται για ανίκανους η αφελείς πολιτικούς, ούτε στην Ευρώπη ούτε στην χώρα μας. Μπορεί βέβαια κάποια πράγματα να ξεφεύγουν σε ένα βαθμό από τον έλεγχό τους, γιατί σε μια οικονομία που κυριαρχούν οι λεγόμενες αγορές, υπάρχουν και απρόβλεπτες καμιά φορά εξελίξεις, αλλά, σε γενικές γραμμές ξέρουν τι κάνουν.

Την απάντηση μπορούμε να την δώσουμε αν δεχθούμε ότι η σημερινή πορεία είναι το αποτέλεσμα ενός καλά μεθοδευμένου σχεδίου που έχει σχεδιασθεί από τις ισχυρές χώρες και τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και αφορά το μέλλον της χώρας σε αυτό που ονομάζουμε «διεθνή καταμερισμό εργασίας» και ποιες είναι οι γεωπολιτικές στρατηγικές αυτών των συμφερόντων. Κοντολογίς αν θέλουμε να πάρουμε από την Ελλάδα ότι πλούτο έχει τώρα, ότι πλούτο προβλέπεται να αποκτήσει [πετρέλαιο, φυσικό αέριο κ.λ.π] πρέπει να την αναγκάσουμε να υποκύψει στις απαιτήσεις μας. Και αυτό μπορεί να γίνει όταν μονίμως είναι χρεωμένη και δεσμευμένη με μνημόνια και δανειακές συμβάσεις που προβλέπουν την δυνατότητα «κατάκτησης» του πλούτου της χώρας μας. Και για να μην έχουμε και δυσκολίες στην εκμετάλλευση της χώρας πρέπει να έχουν ένα λαό εξαθλιωμένο και υποταγμένο.

Εδώ λοιπόν μπαίνει το ζήτημα της ανταγωνιστικότητας και του μισθολογικού κόστους. Καμία μελέτη, είτε στη χώρα μας, είτε διεθνής, είτε διαφόρων διεθνών οργανισμών, δεν θέτει το μισθολογικό κόστος σαν πρώτη προϋπόθεση για την ανταγωνιστικότητα μιας οικονομίας. Διότι αν ήταν έτσι τότε η Γερμανία, η Φιλανδία Δανία κ.λ.π θα έπρεπε να ήταν τελευταίες στην ανταγωνιστικότητα και το Σουδάν η Ουγκάντα κ.λ.π. θα έπρεπε να ήταν πρώτες. Συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο.
Το εισόδημα των εργαζόμενων είναι το εισόδημα που καταναλώνεται περισσότερο από οποιαδήποτε άλλης κοινωνικής τάξης. Η μείωση του, ιδιαίτερα σε μια οικονομία που βασίζεται κατά περίπου 80% στην εσωτερική κατανάλωση, δημιουργεί τα αποτελέσματα που βλέπουμε με το κλείσιμο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την αύξηση της ανεργίας, την μείωση των φορολογικών εσόδων και την απώλεια ασφαλιστικών εισφορών στα ταμία. Τη μείωση του μισθολογικού κόστους την θέλουν γιατί όταν θα αγοράσουν τα φιλέτα της Ελληνικής οικονομίας να έχουν μεγαλύτερη κερδοφορία οι επιχειρήσεις και μαζί με την αυξανόμενη ανεργία να υπάρχει η μόνιμη πίεση για περισσότερες παραχωρήσεις.

Ποια είναι τα βασικά σημεία που συμφωνούν τα συνεταιράκια της κυβέρνησης;
Με αυτά που πληροφορούμαστε μέχρι τώρα γιατί κάθε ώρα τα πράγματα αλλάζουν:
-Μείωση του κατώτερου μισθού της ΓΣΕΕ κατά 22% περίπου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αυτός που προσλαμβάνεται τώρα παίρνει περίπου 586 Ευρώ μικτά, αλλά και αυτός που εργάζεται, κάτω από την απειλή της απόλυσης, την τρομοκρατία και την αδυναμία εύρεσης άλλης εργασίας, αναγκάζεται να δεχθεί την μείωση του μισθού του. Επίσης σύμφωνα με τον μεσοπρόθεσμο, εφόσον μια επιχειρησιακή σύμβαση, μπορεί να αποκλίνει από την κλαδική σύμβαση μέχρι το επίπεδο της ΕΓΣΣΕ, το πλαφόν αυτό μειώνεται στα 586 Ευρώ.
Η μείωση του κατώτατου του μισθού θα επιφέρει και μείωση του επιδόματος ανεργίας στα 360  Ευρώ περίπου.
-Ο περιορισμός της μετενέργειας στους τρείς μήνες και ο περιορισμός των επιδομάτων που καλύπτονται μετά τους τρείς μήνες, σημαίνει ότι  μετά το διάστημα αυτό οι νέες προσλήψεις δεν καλύπτονται από την κλαδική ΣΣΕ –με όλες τις επιφυλάξεις για διακριτική μεταχείριση που όμως πρέπει να διεκδικηθεί προσωπικά- αλλά και αν μετά την πάροδο των τριών μηνών δεν υπογραφεί νέα ΣΣΕ τότε οι όροι που περνάνε στην ατομική σύμβαση των παλιών εργαζόμενων δεν θα περιλαμβάνουν όλα τα επιδόματα. Άρα θα υπάρχει μείωση αποδοχών. Υπάρχει βέβαια το ενδεχόμενο να υπάρjει και οριζόντια περικοπή επιδομάτων στις κλαδικές συμβάσεις.
-Μείωση των επικουρικών συντάξεων κατά περίπου 15%. Δεν χρειάζεται να πούμε ότι οι επικουρικές συντάξεις προέρχονται από χρήματα που καταβάλλουν ΜΟΝΟ οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες και όχι το κράτος. Αυτοί λοιπόν που διασπάθισαν τα χρήματα των ταμείων με τα δομημένα ομόλογα, με τις καταθέσεις με μηδενικό επιτόκιο, με την στήριξη «αναπτυξιακών» πολιτικών [τσάμπα χρήμα στους ιδιώτες για επενδύσεις που ξέρουμε που πήγαν] έρχονται τώρα να πουν ότι «κορόιδο την πάτησες».

Μιλάνε βέβαια και για απολύσεις στις ΔΕΚΟ, για κατάργηση κανονισμών, πιθανή μείωση κύριων συντάξεων κ.λ.π. Και πάλι βέβαια προσπαθούν να στρέψουν τους εργαζόμενους τον ένα απέναντι στον άλλο, καλλιεργώντας την αντίληψη ότι ο «θάνατος « του ενός θα δώσει «ζωή» στον άλλο.

Τα παλληκάρια που στηρίζουν την κυβέρνηση πρέπει βέβαια να «πουλήσουν και λίγο «μαγκιά» μπροστά στους φακούς γιατί γνωρίζουν την οργή του λαού, γιατί πρέπει να βρουν τρόπο να περάσουν την συμφωνία στα μαλακά και γιατί σκέφτονται και τις επόμενες εκλογές.
Ο φόβος αυτός θα τους γίνει εφιάλτης. Οι εργαζόμενοι πλέον τα χάνουν όλα. Αν τώρα ολιγωρήσουμε, αν υποταχθούμε, τότε, όπως έχει προβλεφθεί όπως φαίνεται και επίσημα μέσα από το νέο μνημόνιο, τον Ιούνη δεν θα μείνει πλέον τίποτα όρθιο Και τα δώρα θα εξαφανισθούν και νέα μείωση αποδοχών θα ακολουθήσει και διάλυση κάθε προστασίας του εργαζόμενου και παραπέρα μείωση των συντάξεων και διάλυση των ασφαλιστικών ταμείων.
ΕΙΝΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΟΥ ΕΠΙΖΗΤΕΙ ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ ΜΕΛΛΟΝ;
ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΔΕΙ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΥΠΟΔΟΥΛΟΜΕΝΗ;

Τώρα πλέον ο αγώνας των εργαζομένων δεν έχει άλλο δρόμο από το να εντείνει την πολιτικοποίηση των αιτημάτων του. Μπορεί κανείς να ισχυρισθεί ότι ο αγώνας του θα έχει αποτέλεσμα όσο παραμένει αυτή η κυβέρνηση; Τις αντεργατικές και αντιλαϊκές πολιτικές κάποιοι τις φτιάχνουν και κάποιοι ωφελούνται. Πρέπει να αγωνισθούμε εναντίον και των δύο για να μπορέσουμε να έχουμε αποτελέσματα.  

Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

24ωρη Απεργία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ

Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ προκήρυξαν 24ωρη Πανελλαδική απεργία για την Τρίτη 07 Φεβρουαρίου 2012 αντιδρώντας στην ξεθεμελίωση των μισθολογικών και ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων που προσπαθούν να επιβάλλουν η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου και η τρόϊκα.


Ο Σύλλογός μας καλεί τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στην αυριανή απεργιακή κινητοποίηση.
Κανένας Εφησυχασμός.
Τα δικαιώματα μας δεν χαρίζονται αλλά κατακτούνται.
Η απεργιακή συγκέντρωση να γίνει το ποτάμι που θα συμπαρασύρει στο διάβα του τις αντεργατικές και αντιλαϊκές πολιτικές μαζί με τους εκφραστές τους.


ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ


Προσυγκέντρωση του Συλλόγου στην Πλατεία Κλαυθμώνος στις 10.30


ΝΑ ΜΗΝ ΛΕΙΨΕΙ ΚΑΝΕΙΣ. 
ΤΩΡΑ ΚΡΙΝΕΤΑΙ Η ΖΩΗ ΜΑΣ. 
ΤΩΡΑ ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ


                                                        ΤΟ ΔΣ




Απεργία τώρα

Αυτή τη στιγμή συνεδριάζει η Διοίκηση της ΓΣΕΕ για να προκηρύξει απεργία για Τρίτη η Τετάρτη

Δεν υπάρχουν άλλες αντοχές. Τα χάνουμε όλα αν δεν αντιδράσουμε

Θέλουν να περικόψουν μισθούς, δώρα, συντάξεις

Η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου μαζί με την  τρόϊκα θέλουν να λεηλατήσουν τη ζωή μας. Μπροστά στις κάμερες κάνουν τα παλληκάρια αλλά λυγίζουν τη μέση στους σύγχρονους κατακτητές

Θέλουν να καταστρέψουν το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας

Θέλουν να υποδηλώσουν την χώρα μας

Υπάρχει ακόμα η αφέλεια ότι οι εργοδότες οι δικοί μας θα μας λυπηθούν;


Τι περιμένουμε; ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ